Yeni aldığımız Tesla aracımız ile hem bir test sürüşü yapalım hem de çok sevdiğimiz Yunanistan’da gezmediğimiz yerleri gezelim istedik. Daha önce karavan ile 2 defa gezdiğimiz için yolları biraz biliyorduk ama tamamen elektrikli bir araç ile ilk defa böyle bir gezi yaptık. Neler deneyimledik, yola nasıl hazırlandık bu yazıda paylaşıyorum. Gitmek isteyenler için umarım faydalı olur.
Aracımız Tesla Model Y Long Range 2023 model, yani Türkiye’ye ilk gelen Tesla modeli. Bu aracı biz 2. el aldık ve uzun menzil tercih ettik. Menzil konusunda bir çok kaynak var ama tam ne kadar gidiyor o sizin nasıl kullandığınıza göre değişiyor. Yola çıkmadan %100 dolum yaptım ve 476 Km gider gösteriyordu. Aracı daha sonra yoldayken genelde %80 e kadar şarj ettim, menzil olarak 388 Km gösteriyordu.
Yunanistan’a karadan giriş için İpsala sınır kapısını tercih ettik. Rotamızı İstanbul, İpsala sınır kapısı, Kavala, Selanik, Halkidiki ve Ioannina olacak şekilde planladık.
- İstanbul’dan İpsala sınır kapısı 400 Km
- İpsala sınır kapısı, Kavala 200 Km
- Kavala dan Selanik 155 Km
- Selanik den Halkidiki (Afytos) 90 Km
- Halkidiki Yarım adası gidiş geliş 200 Km
- Selanik’den Ioannina gidiş 260 Km
Tesla ile Yunanistan’a girişte hangi evraklar gerekiyor
Araç ile daha önce karadan bir çok ülkeye giriş yapmıştım, Yunanista’a giriş de çok kolay. Gerekli evraklar:
- Yolcular için Pasaport ve Schengen vize (ya da yeşil pasaport)
- Araç için yurtdışı trafik sigortası (Green card diye geçiyor bu sigortanın adı)
- Aracın Ruhsatı (araç sahibi de yolculuk ediyor olmalı. Eğer araç sahibi yoksa noterden vekalet vermiş olması lazım. Yoksa hem ülkeden çıkış hem de ülkeye geri giriş yapamazsınız. Hatta gidişte araç sahibi karadan geldi ama dönüşte uçakla döndü diyelim, sınırda araç sahibi yoksa sorun olur. Araç sahibini Türkiye’ye girişte soruyorlar)
- Türkiye’den çıkışta kamera ile görüntü alma sistemi başlamış. O yüzden herkes araçtan inip tek tek kameraya bir kendini gösteriyor. Bu da işlemleri biraz yavaşlatıyor. Yunanistan tarafı her zamanki aynı sadece çalışan gişe sayısı az olduğu için orada da işlemler yavaş ilerliyor.
Tesla Model Y ile Yunanistan’a giderken yanımıza neler aldık?
Tesla araç ile birlikte gelen 2 tane şarj kablosu var, biz bunları da yanımıza aldık iyiki de almışız çünkü bazı şarj yerlerinde bu kablo lazım oldu. Bir tanesi evden şarj için kullanılan kablo, diğeri de kalın mavi renkli olan bir kablo. Bir kere otelde bir kere de marina da şark ederken bu mavi kabloyu kullandık. Bunun haricinde şarj için yanımıza ek bir şey almadık.
Tesla araç ile Yunanistan’a giderken dikkat edilmesi gerekenler
Öncelikle en önemli konu aracın internet bağlantısı. Türkiye’de Tesla araçlar sim kart üzerinden internete çıkıyor ve haritaları kullanırken ya da aracınıza uzaktan erişirken Tesla internete bağlanmak için bu sim kartı kullanıyor. En önemli bilgi Tesla internet bağlantısı yurtdışında çalışmıyor. Araç içindeki sim kart sadece Türkiye’de çalışıyor ve bunu yurtdışında açtırmanın bir yolu bulunmuyor, boşuna araştırmayın ben baya baktım. Peki Yunanistan’da aracın internet bağlantısını nasıl yaptık, yanımıza kullanmadığımız bir android telefon vardı onu aldık. Yunanistan’da Cosmote isimli bir operatör var çok ucuza sim kart ve data alabiliyorsunuz. 1 haftalık sınırsız internet bağlantısı için 8 Euro verdik. Android telefonu kablo ile şarjda bırakıp aracın içinde bıraktık. Aracı da Wifi üzerinden bu telefona Hotspot ile bağladık. İnternet sorununu biz böyle çözdük. Cosmote‘den sim kart almak isterseniz Kavala ve Selanik de mağazası var.
Yoldayken de yine bu interneti kullandık. Gezerken de kendi telefonlarımıza Airalo’dan eSim ile data aldık. Sadece iletişim kurmak için 3GB internet paketi satın aldık. Gayet yeterli oldu.
Tesla araç eğer Wifi a bağlı ise güncellemeleri otomatik indiriyor. Şansımıza tam da biz bu seyahatteyken update gelmiş ve onu indirdi. Bu indirme 3.8 GB data kullanmış. Eğer sadece Airalo alır ve Tesla aracı da buna bağlarsanız datanız bitebilir dikkat edin.
Tesla ile Yunanistan’a giderken hangi uygulamaları kullandık?
Bir diğer önemli konu şarj meselesi. Bu konuyu iyi planlamazsanız yolda çok can sıkıcı olabiliyor. Bizim de ilk uzun yolculuğumuz olduğu için şarj konusunda bazen zorlandık. Öncelikle Türkiye’de hangi uygulamaları kurdum onları yazayım.
Tesla şarj için Türkiye’de kullandığım uygulamalar:
- Trugo (En çok bunu kullanıyorum, hem şarj noktası çok hem de fiyat olarak uygun)
- WAT (İpsala sınır öncesi ve Türkiye’ye giriş yapınca en yakın hızlı şarj Keşan’da WAT var)
- PlugShare (Şarj istasyonları hep farklı firmalarda bu yüzden hepsini gösteren ortak bir uygulama olarak da bunu kullandım. Hem Türkiye’de hem de Yunanistan’da çok iyi çalıştı. Bu uygulama yeterli oldu)
Tesla şarj için Yunanistan’da kullandığım uygulamalar:
Yunanistan’a gitmeden önce bu uygulamarı telefona kurup, üye olup, kredi kartı ve araç bilgilerini girmekte fayda var. Yoldayken şarj istasyonu bulunca uğraşmazsınız. Bu uygulamalara üye olurken Yunanistan’dan bir telefon numarası istemiyor. Türkiye’de kullandığınız bir telefonu yazabilirsiniz. Önerim kredi kart bilgisi olarak sanal kart girmeniz. Bir de bankanız ile görüşün kartınızdan yurtdışı harcamaları TL değil Euro olarak yansımasını isteyin. Böylece kur farkından ek ücret ödemezsiniz.
- Electrip
- ElpheFuture
- Joltie
- incharge
- Blink
- PlugShare (haritadan tüm markaların şarj noktalarını bulmak için çok faydalı oldu)
Bu uygulamaların çalışma mantığı bizden biraz farklı. Bizde şarj bittikten sonra ne kadar bir kullanım olduysa o kadar bir ücreti kredi kartından çekiyor. Yunanistan şarj uygulamalarıda ise bazıları daha şarj başladığı anda 45 euro ya da 15 euro gibi bir parayı anında çekiyor ya da bloke ediyor. Merak etmeyin o parayı tamamen almıyor. Yani 45 çekti ama şarj için 20 verdim, kalan 25 euro için yine buradan şarj etmem gerekiyor diye düşünmenize gerek yok. Şarj işlemi bitince ne kadarlık harcama olduysa o kadar çekiyor, geri kalanı iade ediyor. Bu uygulamaların hiç birinde ödeme ile ilgili sorun yaşamadık.
Tesla ile Yunanistan’a giderken aracı nerelerde şarj ettik?
- Öncelikle yola çıkmadan İstanbul’da %100 şarj ettik.
- 2. şarj için Tekirdağ Trugo da şarj ettik. Burada hem 3M Migros, Starbucks var, yol öncesi alışveriş yaptık hem de 4 tane Trugo şarj istasyonu var. Otobandan da çok uzak değil ulaşımı kolay.
- İpsala öncesi tekrar şarj etmedik ama Türkiye’den çıkmadan şarj edelim derseniz Keşan’da WAT hızlı şarj noktası var. Biz sınırda çok sıra olmadan geçelim diye burada durmadık ama Türkiye’ye girince burada şarj ettik
- Sınırı geçtikten sonra Yunanistan’da ilk şarj için Dedeağaç’a girdik. Burada WV bayisi önünde Alexandroupoli Electrip şarj noktası var, 4 tane hızlı şarj var.
- Daha sonra Kavala’ya devam ettik ve burada merkezdeki marina içinde Kavala Port Blink şarj (yavaş şarj) var. Burada kablo yoktu kendi mavi kablomuzu takıp kullandık. Kabloyu takınca hemen çalışmadı bir kaç tak çıkar deneme yaptıktan sonra çalıştı. İki tane şarj girişi var ve buranın güzel yanı arabayı park edip merkeze yemeğe vs için gidebilirsiniz. Araç park için de para vermemiş olursunuz. Bu şarj noktası çok popüler, ben geldiğimde birinde TOGG vardı, siz gelmeden uygulamadan bakın birileri şarj ediyor olabilir. Uygulamalarda aynı Türkiye’de olduğu gelmeden bakıp, şarj noktası o anda boş mu dolu mu diye bakabilirsiniz.
- Kavala’da gidişte değil ama dönüşte Lucy Hotel‘de kaldık ve otel çok iyidi ve şarj için yerleri vardı. Burada yine kalın mavi kabloyu kullandım. Booking’den bakmamıştık özellikle şarj yeri var mı diye bu bize bonus oldu. Hem konaklamak hem de gece şarja takmak isterseniz bu oteli önerebilirim. Şarj için de ayrıca bir ücret almadılar.
- Selanik de merkezde aşırı trafik var ve arabayla girmek park yeri bulmak çok sorunlu. Burada EKO benzinlik içindeki Selanik EKO ElpheFuture şarjını kullandık. 1 tane hızlı şarj var. Daha sonra da EKO benzinlikte farklı yerlerde şarj için durduk. Sanırım en çok bu uygulamayı kullandık.
- Selanik’den Halkidiki’ye giderken yol üzerinden yine EKO benzinlikte ElpheFuture da şarj ettik. Halkidiki yarım adayı gezdikten sonra çıkışta yine burada şarj ettik. Bu istasyonu 2 kez kullanmış olduk.
- Ioannina’ya giderken bizdeki gibi mola yerleri mantığı ne yazıkki Yunanistan’da yok. Yolda durayım bir şeyler yiyeyim bir tuvalet molası vereyim dediğiniz de yoldan çıkıp bir köy kasabaya girmeniz lazım. Yol üzerinde hem şarj hem de mola verebileceğimiz sadece Pindos cafe diye bir yer buldum. Hem gidişte hem dönüşte Tesla yı burada şarj ettik. Dönüşte sahibi yanımıza geldi biraz sohbet ettik çok iyi biriydi bize içecek ikram etti. Burada cafe de var ve bişeyler yemek için güzel bir durak noktası. Burada şarj için Joltie kullandık, 2 tane hızlı şarj var.
- Daha sonra Ioannina’a kadar tekrar şarj etmedik. Dönüşte’de yine şarj için Pindos cafe de mola verdik.
- Ioannina’dan Kavala’ya dönüşte yoldan çok uzaklaşmadan şarj etmek için yol üzerinde bir benzinlikte incharge da bir kez daha şarj ettik.
- Sonrasında kalan şarj ile Kavala’ya kadar tekrar şarj etmeden gittik. Burada Lucy otelde tekrar %80 şarj ettik ve bu şarj ile ertesi gün Türkiye’ye giriş yaptık.
- Türkiye’ye giriş yapınca Keşan’da %80 şarj ettik ve bu şarj ile İstanbul’a eve dönüş yapmış olduk.
Haritada tüm şarj noktalarını işaretlediğim yerleri bu linkten (Yunanistan Tesla şarj istasyonları haritası) görebilirsiniz. İyi yolculuklar.