Asya’yı gezerken hava hep sıcaktı ve tişört dışında bir polar mont yetiyordu tüm ülkeler için. Güney Amerika ise tam bir muamma. Kıtanın üst kısmı sıcak ve nemli, orta kısmı kuru sıcak ve yağışlı, alt kısmı ise yazın ılık ama rüzgarlı, kışın ise baya soğuk. Bir de Peru ve Bolivya da sürekli yükseklerde oluyorsunuz. 4000m yükseklikte şehirlerde geziyorsunuz. Erciyes dağı 3900m oradan anlayın. Haliyle buralar yine soğuk, rüzgarlı.
Kıta çok büyük ve hava böyle değişken olunca hem yazlık hemde kışlık kıyafet almak gerekiyor. Geldiğiniz döneme göre eğer mevsim yaz ise (aralık, ocak, şubat) kışlık olarak sadece ince bir kaz tüyü mont yeterli. Eğer kışın geliyorsanız daha kalın bir kaz tüyü mont iyi olur.
Yağmur ve rüzgar çok fazla olacak yol boyunca. İyi bir yağmurluk hatta rüzgar kesen kesin alın. Pantolon olarak yine su geçirmeyen bir pantolon kesin alın. Hızlı kuruyan ince outdoor pantolon ve bir tanede içi polarlı su geçirmeyen outdoor pantolon.
Tişört olarak 2 tane kısa kollu sentetik ve 1 tane de uzun kollu sentetik tişört alın. Sentetik kumaş terleyince çabuk kurur ıslak kalmaz. 1 tane de pamuklu tişört alın, bu da sıcak tutar. Rüzgarlı havalarda çok iyi oluyor. Başka kıyafet lazım olursa genelde uygun fiyatlı burada alırsınız. Ben kaz tüyü mont taşımak istemedim o yüzden Şili’de kampanya buldum oradan aldım. Eğer rotayı benim gibi yaparsanız aslında Şili Pucon’a kadar kaz tüyü mont gerekmiyor. Bir de Cusco’dan herkes kazak alıyor. Bende aldım çünkü hem ucuz (20-30 tl), hem güzel, hemde baya sıcak tutuyor. Asya’da filli pijama neyse burada da o renkli kazak var. Onu giyenleri hemen tanıyorsunuz ve Peru’dan geçmiş diyorsunuz.
Şapka kesin ama kesin alın. Kıtadaki güneş UV oranı çok yüksek. İstanbul’da 1 olan UV oranı burada 10 derece, zaten en yüksek de 12 miş. Düşünün ne kadar yüksek. Cilt için çok zararlı, sürekli güneş kremi sürmek istemezsiniz. UV korumalı bir şapka iyi olabilir. Kıtada her yerde şapka bolca satılıyor bu arada. Ayrıca yine UV korumalı iyi bir güneş gözlüğü alın. Ekvador da 1 gün unuttum takmadım o gün gözlerim yandı resmen, göz damlası almak zorunda kaldım. Bazen o kadar etki edebiliyor.
Boğazlı outdoor ayakkabı kesin alın. Çantada çok yer kaplıyor demeyin çok işe yarıyor. Kaç kez bileği burkuyordum o kurtardı. Kıtada çok fazla dağ tepe gezeceksiniz çok işe yarıyor. Ayrıca yağmur geçirmeyen olduğu için ayaklar kuru kalıyor. Hafif yazlık alsanız yeterli kışlık çok lazım olmadı ve onlar genelde ağır.
Yüzme olayı kıtada çok fazla yok, Pasifik okyanusu genelde çok dalgalı. Sörf yapmıyorsanız pek yüzülecek deniz yok gibi. Onun dışında sıcak su kaynakları, göl, dere vs var. Buralar için bir tane yüzmelik kıyafet yeterli.
Decathlon çabuk kuruyan o meşhur havludan 2 tane alın. Çünkü hava bazen serin ve yağışlı oluyor o havlu hemen kurumuyor. 2 tane olması çok işime yaradı.
Buff gene çok işe yarıyor 2 tane de ondan alın derim.
Geri kalan don, çorap vs eşyaları mümkün derecede az alın çünkü burada çok var ve ucuz. Boşuna çantada yük olarak taşımazsınız, lazım olunca alırsınız. Bere eldiven vs çok var ve ucuz.
Küçük çantanızı 20lt lik alın. Asya da 10lt işimi görmüştü ama burada bir boy daha büyük çanta çok daha iyi oluyor. Yağmurluğu hep yanımda taşıdım mesela.
Şişme yolculuk yastığı yine alın derim otobüste çok yolculuk yapınca iyi oluyor. Bu otobüs yolculuklarının yüzde 80i genelde gece yolculuğu olacak. Otobüslere yerel halk battaniye ile geliyor ama bana o kadar soğuk otobüs denk gelmedi. Genelde polar yeterli oldu.
Sonraki soru: Güney Amerika gezisi için çadır ve kamp malzemeleri almalı mıyım?