Güney Amerika gezisinin en güzel kısmı olan Patagonya (Patagonia) ile ilgili kendi deneyimlerimden bilgiler paylaşayım. Yukarıdaki fotoğraf Arjantin, El Chalten, Fitz Roy dağı, Ocak 2018.
Öncelikle Patagonya nerede?
Kıtanın en güneyi diyebiliriz. Şili ve Arjantin ülkelerinin ikisinde de yer alan bu topraklara Patagonia deniyor. Yani sadece tek bir ülkede değil. Patagonia “dev ayak” anlamına geliyormuş ve çok eskiden burada devlerin yaşadığına inanılırmış. Böyle bir hikaye yüzünden bu ismi almış.
Patagonya için en güzel mevsim yaz ayı yani Aralık, Ocak ve Şubat. Mart ayı da kısmen iyi olabilir. Kışın ise oldukça soğuk olduğu söyleniyor. Ben Ocak ayında geldiğim için kışını görmedim. Yazın sıcak olunca, soğuk buzul ile buluşan sıcak hava yüzünden çok rüzgarlı oluyor. Kışın ise hiç rüzgar olmadığını söyledi gelenler. Yani aslında her mevsimde ayrı bir güzelliği var. İlla yazın ya da kışın gelinir diye bir kural yok. Sadece yazın daha kolay ve çok gelen olduğu için fiyatlar normalin 2-3 katına kadar çıkabiliyor. Konaklama ve ulaşımda yer bulamama sorunu olabiliyor. Yer bulamadığım için aynı kasabada 3 günde 3 farklı hostelde kaldığım oldu.
Şili tarafında Aysen Patagonyası ile bu bölge başlıyor diyebiliriz. Buradan itibaren doğa inanılmaz güzel bir hale geliyor. Bu bölgede güneye doğru inerken yollar bir süre sonra bitiyor, zaten Şili Aysen bölgesindeki çoğu yol hala toprak yol. Bunun sebebi buranın doğasını korumak amaçlı. Şili bu bölgeleri oldukça iyi koruyor diyebilirim. Tüm bu bölgedeki marketlerde plastik poşet yok, geri dönüşümlü çantadan almanız gerekiyor. Parkların hiç birinde çöp görmedim diyebilirim.
Aşağılara güneye doğru indikçe Patagonya’nın en güzel yerleri sırası ile, Arjantin’de El Chalten (Fitz Roy dağı), El Calafate (Perito Moreno buzulu). Sonra tekrar Şili’de Puerto Natales (Torres del Paine milli parkı) ve tekrar Arjantin’de Ushuaia dünyanın sonu. Uçakla ucuz ulaşım yeri için ise Punta Arenas. Bunlar merkez noktalar. Bu noktaları öğrenmek işinizi kolaylaştıracak çünkü bu noktalar arası çok fazla otobüs var. Otobüs terminalleri de genelde şehir merkezinde, yürüme ile gidilecek mesafede. Havaalanları ise genelde merkeze uzak, bir araç şart ulaşım için.
Patagonyayı gezerken sürekli Şili ve Arjantin’e girip çıkıyoruz. Sınırda görevliler buna çok alışmışlar çünkü otobüsler genelde sırt çantalı gezgin dolu. Neyseki sınır geçme işlemleri çok hızlı ilerliyor ve vize olmadığı için de geçişler ücretsiz.
Patagonya’ya nasıl gidilir?
Ulaşım için uçak, otobüs, gemi ve otostop gibi çokça seçenek var. Zaman, bütçe ve görmek istediğiniz yerlere göre ulaşımı yapabilirsiniz.
En kolayı tabiki uçak. Uçak ile en ucuz rota ise Santiago’dan Punta Arenas’a uçmak. Ben aralık ayında ocak ayı için bilet baktığımıda büyük çanta dahil 65$ (usd dollar) a tek yön uçak bileti vardı. Dönüş bileti de yine aynı fiyatlara vardı. Uçağınızı en az bir ay önceden alırsanız çok uygun fiyata gidip gelebilirsiniz.
Buenos Aires’ten ise en ucuz tek yön El Calafate uçuşları 200$, Ushuaia 230$ civarında. Arjantin’de hem uçak hem de otobüsler ne yazıkki çok pahalı.
Otobüs ile gitmek istersek seçenekler ve fiyatlar şöyle. Şili Puerto Montt’dan Punta Arenas’a direkt otobüs var. Bu otobüsler 35.000 peso (60$)dan başlıyor ve 33 saat sürüyor. Bu fiyatı Cruz del sur otobüs firmasından aldım. Diğer firmalarda 45.000 peso dediler. Gördüğünüz gibi uçakla neredeyse aynı ve Puerto Montt’dan hemde.
Arjantin’den otobüse Bariloche’den binerseniz El Chalten 2500 ars (Arjantin pesosu), 130$, Arjantin Los Antiguos’dan El Chalten ise 1000 ars ama burada kampanya vardı, El Chalten ve El Calafate biletini birlikte alırsanız ikisi 1200 ars (60$). Bu fiyatlar Chaltentravel (www.chaltentravel.com) firmasının fiyatları. Otobüsleri oldukça iyi bu arada. Ben bu kampanyalı bileti kullandım.
Gemi ile gitmek istersek, 2 seçenek var. Birisi Puerto Montt’dan Puerto Natales’e 4 gece 3 gün süren yemekli, yataklı gemi. Haftada sadece bir gün var bu gemiden. En ucuzu 4 yataklı yatakhanede 1 yatak, 450 dolardan başlıyor. Özel oda vs seçenekleri de var. Paraya kıyarsanız efsane bir yolculuk olabilir. Bu siteden bilgi ve bileti alabilirsiniz. www.navimag.com/en-us/patagonian-fjords-route-puerto-montt-to-puerto-natales-south-of-chile
Patagonya için ucuz olan gemi ise Naviera Austral firması. Chiloé adası, Quellon limanından Chacabuco limanına giden gemi. Ben bu gemiyi kullandım. Bu gemi 30 saat sürüyor ve inanılmaz güzel Şili fjordlarından geçiyor. Fiyat ve tarihlerine web sitesinden bakabilir, hatta bileti online alabilirsiniz. www.navieraaustral.cl
Ben aldığımda bilet fiyatı 17.400 peso (30$) idi. Yalnız geminin fırtına vs yüzünden iptal olmadığını kontrol edin diye hep uyardılar. E-mail ile onu bir binmeden önce mutlaka sorun.
Patagonya için ben nasıl bir rota izledim? Hangi ulaşımı seçtim?
Şili Santiago’dan en ucuz ve kolay olan uçak için plan yaparken, Santiago’da yaşayan Türk arkadaşların tavsiyesi ile karadan geze geze gitmeye karar verdim. Bence çok güzel bir karar oldu, hiç bilmediğim çok güzel yerleri görmüş oldum. Bir miktar daha pahalıya geldi ama kesinlikle parasını hak eden bir rota oldu.
Santiago’dan ilk Pucon kasabasına gece otobüsü ile geçtim. Yoğun sezonda bile en ucuz bileti Turbus firmasından buldum. Tam yılbaşı öncesiydi , normalin 2-3 katıydı fiyatlar çok zor buldum. Normalde 13.000 peso olması gereken bileti 21.000 pesoya (35$) aldım. Gece ve sabah otobüsü var, geceyi seçtim.
İlk Durak Şili Pucon
Pucon inanılmaz güzel o yüzden 2 gece diye geldiğim yerde 5 gece kaldım. Yeni yıla (2018) burada girdim. Pucon’dan direkt Chiloé adası Ancud’a otobüs var. Oysa hostelde bile yok demişlerdi. JAC otobüs firması adada Castro’ya kadar gidiyor. Ben önce Ancud’u görmek istediğim için bileti buraya aldım (13.000peso, 22$). Otobüs sadece sabahları var, gece otobüsü yok. Not: Bu otobüs 2 katlı ve üst katın en ön koltukları inanılmaz güzel. Güzdüz otobüsü olduğu için manzara inanılmazdı, bence bileti erken alın ve en önü isteyin.
2. Şili Chiloe Island (Chiloe Adası)
Ancud’dan minibüs ile adanın en büyük kasabası ve merkezi Castro’ya geçtim (1500 peso). Castro hem büyük hemde adanın her yerine buradan minibüs, tur vs var. Gemi bileti için online almak istemezseniz Castro’da Naviera Austral bileti satan tur acentası var. Komisyon almadan aynı fiyata bileti satıyor. Ben buradaki acenteden aldım (17.400 peso, 30$). Bilgileri web sitesinde var. Not: Ada içindeki büyük otobüslere yolda el kaldırırsanız yer varsa durup alıyorlar. Normalde minibüsler böyle ama büyük otobüs firmaları da alıyor.
3. Şili – Quellon – Puerto Chacabucho (30 saatlik gemi yolculuğu)
Castro’dan Quellon’a Cruz del sur otobüs firması ile geçtim (4.000 peso). Quellon limanından gemi ile Puerto Chacabucho limanına geçtim. Gemi sabah 10:00 da olduğu için bir gece önce geldim geç kalmak için ama gemi baya geç kalktı. Saat 10’da dedikleri gemi yola 13 de çıktı. Hazırlıklar çok uzun sürdü ve yayaları en son aldılar. Gemi normalde yük ve araba taşıyor aslında. Pek turistlik bir gemi değil ama benden başka sırt çantalı gezginler de vardı. Gemi yolcuğu 30 saat sürüyor. Ben son limana kadar gittim ama dilerseniz bileti daha önceki limanlardan birine almak da mümkün. Fiyatlar ona göre değişiyor.
Puerto Chacabucho limanına varınca ise minibüsler var, zaten geminin gelmesini bekliyorlar mini çakallar. Bu minibüs ile en yakın şehir olan Coyhaique’ye (Chile Aysen Patagonia) geçtim (5.000 peso, 8$). Burada bir gece konakladıktan sonra yine minibüs ile Puerto Tranquilo’ya geçtim. Bu minibüs sadece sabah var ve bir gün önce rezervasyon yaptırdık çünkü yer kalmıyor. Hostelde mutlaka sorun. Bu bölgedeki minibüslerin hepsi kazık fiyat (10.000 peso, 16$) çünkü başka seçenek yok ne yazıkki.
4. Şili – Puerto Tranquilo (Marble Cave)
Puerto Tranquilo’da meşhur marble cave var. Minibüsten inince hemen tura gittik. Turlar minibüsü bekliyordu zaten, hemen kaptılar bizi. Neyseki fiyatlar hepsinde aynı (10.000 peso, 16$). Burada ayrıca buzulda yürüme turu var ve Arjantin’den çok daha ucuz. Ben yapmadım ama aklınızda olsun.
5. Şili – Chico Kasabası – Arjantin – Los Antiguos Kasabası (Sınır Geçişi)
Puerto Tranquilo’dan Arjantin’e geçmek için sınıra yani Chile Chico kasabasına geçtim. Bu arada çalışan sadece bir minibüs var (15.000 peso, 25$). Düşük sezonda bu minibüs rezervasyon ile gidiyormuş hergün yokmuş. Yoğun sezonda yani benim gittiğim ocak ayında ise yer kalmadı. Bileti erken almayı unutmayın. Minibüs öğleden sonra 16:00 da gidiyor. Yol baya uzun ve zorlu, ama manzara çok güzel. Yolda ara ara fotoğraf çekmek için duruyor. Sınıra vardığımızda saat 21:00’i buluyordu. Sınır ise 22:00 de kapanıyor. Biz zor bela yetiştik sınırı geçtik ama boşuna geçmişim. Nedeni aşağıda.
Şili Chile Chico’da konaklamak ve sınırı gündüz geçmek daha mantıklı olurmuş çünkü hem daha güzeldi hem de Şili nispeten daha ucuz. Arjantin’e geçince sınırdan sonraki kasaba Los Antiguos. Buradaki sınırı yürüme ve otostop ile geçtik. Los Antiguos’da bir gece kaldım ve otobüs ile El Chalten’e geçtim (800 ars, 40$). Otobüs günde 1 kez ve akşam 20:00 de. Tüm firmaların saati aynı.
6. Arjantin – El Chalten (Fitz Roy Dağı)
Los Antiguos’da terminaldeki Chaltentravel’dan (www.chaltentravel.com) aldığım kampanyalı El Calafate bileti açık tarihli (400 ars, 20$). Bu güzel birşey çünkü El Chalten’de istediğiniz kadar kalabilirsiniz böylece. İkisi arası yolculuk sadece 3 saat sürüyor. Gün içinde 2-3 sefer var. Gideceğiniz gün sabahtan ya da bir önceki gün bileti terminalden işletmeniz yeterli.
7. Arjantin – El Calafate Kasabası
El Calafate otobüs terminaline gelince hemen Perito Moreno buzuluna giden otobüs fiyatlarına baktım. Arjantin’de genelde tüm fiyatlar aynı. Firmalar anlaşmış gibi hep aynı fiyatı söylüyor. Ertesi güne gidiş dönüş otobüs bileti aldım (600 ars, 32$)
8. Arjantin – Perito Moreno Glaciar (Perito Moreno Buzulu)
El Calafate’den Perito Moreno Glaciar buzula giden yol 3 saat kadar sürüyor çok yakın değil. Buzula varınca park görevlisi otobüse binip tek tek bilet satıyor. Burada park biletini sadece nakit ile alabilirsiniz (500 ars, 25$)
9. Şili – Puerto Natales Kasabası
El Calafate’den Şili Puerto Natales’e otobüs ile geçtim (600 ars, 32$). Sınırda çantaları indirip makineden geçirdik. Meyve var mı diye bakıyorlar. Arjantin’e girişte bunu yapmıyorlar.
10 – Şili – Torres del Paine Milli Parkı
Puerto Natales otobüs terminalinde yine hemen Torres del Paine milli parkı otobüs fiyatlarına baktım. Genelde fiyatlar hepsinde aynıydı (Gidiş geliş 12.000 peso, 20$). Saatleri de hep aynı sabah 7:30. İçlerinde en iyi olanı Bus Sur firması (www.bussur.com/?lang=en) diyebilirim. Fiyat aynı ise kesin ondan alın. Tam saatinde kalktı, bizimki geç geldi, geç kalktı. Otobüs baya eskiydi. Otobüsler parka giriş bileti satılan yere kadar gidiyor. Burada kayıt işlemi ve park giriş bileti satın alıyorsunuz (21.000 peso, 34$). Kredi kartı geçiyor burada. Kayıttan sonra ise yürüme parkuruna giden 10dk lık gereksiz bir otobüs daha var. Gelen herkes buna biniyor. Niye giriş biletini yürüme parkuru başlayan yerde satmıyorlar anlamadım. Bu arası çok gereksizdi ve ek masraf (10 dk yol için 18tl verdik)
Torres del Paine milli parkına giden otobüs biletini gidiş dönüş alırsanız, dönüş biletini açık tarihli veriyorlar. Otobüs her gün var ve saatleri bilette yazıyor. Dağda kaç gün kalmak isterseniz o kadar kalıp sonra ilk gün indiğiniz yerden (bilet satış yeri) tekrar otobüse binip dönebilirsiniz. Yoğun sezonda otobüs dolunca gidiyor. Yani erken gelmekte fayda var. Yoksa yer bulamayıp dönememe durumu olabilir.
11 – Arjantin – El Calafate Kasabası ve Buenos Aires’e Uçuş
Torres del Paine milli parkı sonrası ben tekrar kuzeye dönmeye karar verdim, Ushuaia kısmını başka bahara bıraktım. Puerto Natales’den Punta Arenas’a ve Ushuaia’ya giden otobüsler var. Bunlar ile yola devam edebilirsiniz. Bus Sur web sitesinden bilgi alabilirsiniz.
Patagonya’dan geri kuzeye dönüşü nasıl yaptım?
Patagonya için dönüş uçak biletini almadıysanız, benim gibi yandınız demektir çünkü o ucuz biletler bitiyor. Ben dönüşte artık uçakla dönmek istedim ama tüm ucuz biletler bitmişti. En mantıklısı yine El Calafate’den gezinin devamı olan Arjantin Buenos Aires’e geçmek oldu. 215 $ ile gezideki en pahalı bileti almış oldum. Otobüs daha pahalıydı o yüzden uçağı aldım.
El Chalten yürüyüş rotaları hangileri?
Fitz Roy parkında 2 tane ana rota var. Bu rotalardan kısmen daha kolay olanı Laguna Torre gölüne giden. Zor olanı Lago de los Tres gölüne giden (Fitz Roy zirvesi burada).
İlk rota El Chalten kasabadan yürüme ile başlıyor, Laguna Torre gölünde sona eriyor. Sonra aynı yoldan geri dönüş. Tabelalar ve işaretler tüm parkur boyunca yolu gösteriyor. Maps.me uygulamasında bu parkur kesik çizgi ile yürüme rotası olarak bulunuyor. Bendeki stepsapp uygulamasına göre giriş geliş toplam 24km yolu, 33 bin adımda 6 saatte yürümüşüm. Buna dinlenme süresi dahil değil. Dinlenme molası keyfe göre değişebilir. Kamp alanı göle gelmeden biraz geride vardı. Çadırlı geliyorsanız burada 1-2 gece kalmak güzel olabilir.
Fitz Roy zirvesine nasıl gidilir?
İkinci rota Fitz Roy zirvesi. Bu arada Fitz Roy ismi, Darvin evrim teorisini araştırırken ona dünyayı dolaştıran kaptanın adıymış. Ben bu rotanın ismini Nirvana koydum çünkü sonunda zirveye ulaşırsanız dediğimi anlayacaksınız.
Parkur yine aynı kasabadan başlıyor, ilk 2 saat tırmanma ve biraz keyifsiz geçiyor ama sonrası zirve çıkışına kadar genelde düz. Hava da açıksa (bende öyleydi) tüm gün Fitz Roy’a baka baka yürüyorsunuz. Rota bazen Capri gölüne ve Piedras Blancas buzuluna gitmek için ayrılıyor. Ben hepsine gidip geldim. Hatta Capri gölüne doyamadım dönüşte de gittim.
Zirve çıkışı için herkesin dinlendiği o alana gelince anlayacaksınız. Burası yolun sonu ve başlangıcı. Eğer hava sisli ise yolun sonu, hiç zorlamayın ve parkuru burada bitirip aynı yoldan dönün. Eğer hava açık ise Nirvana sizi bekliyor ama yukarıda. Tırmanış gerçekten çok zor ve 2 saat kadar sürüyor. Bir ara vazgeçip dönmeyi bile düşündüm ama yanımdan annem yaşında kadın geçince devam ettim. Zirveye ulaşınca tüm o yorgunluk nasıl gidiyor anlatamam. Tabi bunun bir de inişi var. Stepsapp uygulamasına göre gidiş geliş 34km yolu, 46 bin adımda 9 saatte yürümüşüm. Dinlenme süresi buna dahil değil.
Fitz Roy rotasında benim gördüğüm 2 kamp alanı vardı. İlki Capri gölü kenarında, ikincisi zirve çıkış noktasına gelmeden az önceki dere kenarında. İki kamp alanı da çok güzeldi ama favorim Capri gölü.
El Chalten rotalarının bir güzelliği de dönüş otobüsüne yetişme kaygısı olmaması. Çünkü dönüşte direkt kasabaya hostele yürüyorsunuz. Güneş akşam 22:00 de batıyor. Sabah erken çıkarsanız bol bol dinlene dinlene gidip gelebilirsiniz. Torres parkında son otobüse (20:00) yetişeceğim diye o yorgunluk ile bir de koşturmak zorunda kalmıştım mesela.
Perito Moreno Buzuluna nasıl gidilir?
Buradaki buzul çok büyük ve bir parçası Şili’de bir parçası da Arjantin’de. Perito Moreno kısmı ise Arjantin El Calafate’de. Buradaki park alanı içinde buzulu yakından görebileceğiniz bir yer var. Çok güzel yapılmış yürüme yolu ile buzulu farklı noktalardan, yakından ve uzaktan görmek mümkün. Çok ucuz değil ama tekne turu ve buzul üzerinde yürüme turları da var. Parka gitmek için El Calafate otobüs terminalinden gidiş dönüş bileti alabilirsiniz. El Calafate orta ölçekli bir kasaba, yürüme ile çoğu yere gidiliyor. Otobüs terminali merkeze yakın. Merkezde ise turlar satılıyor.
El Calafate otobüs terminalinde farklı firmaların otobüsleri var ama genelde fiyatlar hep aynıydı. Arjantin’de genelde tüm fiyatlar aynı. Ertesi güne gidiş dönüş otobüs bileti aldım (600 ars, 32$) Otobüs kalkış ve dönüş saatleri de genelde aynı.
El Calafate’den Perito Moreno Glaciar buzula giden yol 3 saat kadar sürüyor çok yakın değil. Buzula varınca park görevlisi otobüse binip tek tek bilet satıyor. Burada park biletini sadece nakit ile alabilirsiniz (500 ars, 25$)
Parkı gezerken rehber vs gerekmiyor, zaten gezme yolu gidiş ve dönüş şeklinde. Buzul inanılmaz güzel ve bakmaya doyamıyorsunuz o yüzden dikkat edin dönüş otobüsünü kaçırmayın 🙂
Torres del Paine günübirlik yürüyüş rotası nasıl yapılır?
Torres parkına o kadar para verdikten sonra aslında günübirlik girip çıkmak biraz pahalıya geliyor. Zaten park da uzak, ulaşım, kayıt, giriş vs derken saat 10:00 da yürümeye ancak başlayabildik. Günübirlik gelen herkes zirve yürüyüşü rotasını yapıyor, bende öyle yaptım. Normalde Torres’in hakkını vermek için kesin çadırla gelmeli ve en az bir hafta dağlarda kalmalı.
Zirve yürüyüşü rotası ise keyifli ama adı üstünde zirve, o yüzden gidiş kısmı hep yukarı, dönüş kısmı ise hep aşağı şeklinde oldu. Açıkçası bazen çok yorucu ve keyifsiz olduğu zamanlar oldu. Doğası ve kuşlar vs aynı Fitz Roy ormanları gibi zaten aynı bölge. Zorluk olarak ise Fitz Roy kadar zor değil ama kolay bir parkur da değil. Zirveye çıkınca ise çok kalıp keyfini yaşayamadım çünkü son otobüse yetişmek için hızlıca geri inmek zorunda kaldım.
Patagonya’da kamp alanları pahalı mı? Kamp yerleri nasıl?
Pahalı mı? hem evet hem hayır. Bunun nedeni Patagonya iki ülkede birden olması. Şili’de national parklara giriş ve kamp hep paralı ve ucuz değil. Arjantin’de ise national parklar ücretsiz ve daha güzeli kamp alanları da ücretsiz. Perito Moreno buzulu ücretli onu parktan saymıyorum o yüzden.
Şili Torres del Paine milli parkı giriş ücreti 21.000 peso. Parka giden otobüs gidiş geliş 12.000 peso (6000 de gidiş geliş 10dk lık otobüs) toplam 18.000 peso. Sadece parka ayak basmak toplam 39.000 peso (65$). Kamp alanları hem önceden internetten rezervasyon istiyor hem de yoğun sezonlarda fiyatlar oldukça yüksek. Kamp alanlarında refuge denen kulübe evler de var. Buralarda konaklama ve yemek de satılıyor. Hatta bazılarında internet bile satılıyor. Fiyatlar oldukça yüksek.
Arjantin Fitz Roy parkına ise El Chalten kasabasından yürüyerek gidiliyor. Yani ek ulaşıma gerek yok. Parkur girişinde sadece bir tabela var ve ücretsiz geçiliyor. Kamp alanları işaretlenmiş ve bu alanlarda çadır kurmak ücretsiz. Kamp alanlarında kulübe bir tuvalet dışında birşey yok. En yakın kamp alanı kasabaya yürüme ile 2 saat uzaklıkta. Birşey lazım olsa gün içinde gidip gelinebilir.
Her iki milli parkta da dere ve göl suyu içilebiliyor. O yüzden içme suyu taşımak gerekmiyor. Her yerden bu sular akıyor zaten. Açık ateş yakmak kesinlikle yasak ama küçük tüp ocağa izin var. İki parkta da tabiki telefon çekmiyor. Yine iki parkta da çöp kutusu yok, çöplerinizi yanınızda geri götürmeniz gerekiyor.
Benim gördüklerim bu kadar, kamp yapmadığım için daha detaylı deneyimim olmadı ne yazıkki.
Patagonya için hangi kıyafetleri almalıyım?
Rüzgar ve yağmur, bu ikisi ya da birisi mutlaka olacak. O yüzden rüzgar korumalı iyi bir yağmurluk kesin lazım. Sentetik uzun kollu tişört ve kısa kollu yedek tişört. Yol boyunca yürüme ve tırmanmada çok da terliyorsunuz. Ara ara değiştirmek için iyi oluyor. Eğer soğuk mevsimde gelecekseniz kesin bir kaz tüyü mont.
Boğazlı trekking botu, ayaklar için çok önemli. Yürüme yolu genelde düz toprak olsa da taşlık alan da az değil. Dağın başında bileğinizi burkmak ve o bilek ile inmek zorunda kalmak istemezsiniz. Bence bu riski sakın almayın ve normal bir spor ayakkabı ile gelmeyin. Ne yazıkki böyle gelen çok vardı. İki parkta da pek dere geçişi yoktu, hep köprü vardı. Eğer yağmur yoksa ayaklar pek ıslanmıyor ama yağmur olursa yine botlar ayakların kuru kalmasını sağlar. Bu parkurlarda en önemli yerler ayaklar olacak, onlara iyi bakın.
Güneş burada çok yüksek UV oranında, iyi bir şapka ve güneş gözlüğü.
Yürüme batonu ile gelen çok vardı, ben almadım ama iyi olabilir.
Buff, hem boyun hem de kafa için iyi oluyor. Bazen çok rüzgar çıkınca yüzümü tamamen kapandığım oldu.
Su geçirmez bir pantolon ya da ince bir naylon yağmur pantolonu.
…
3 thoughts on “Acemiler için Patagonya Rehberi”-
-
-
gezi
(5 Şubat 2018 - 10:42)Çok iyi bir yazı olmuş. Teşekkürler.
Yağmur Çelik
(25 Ocak 2021 - 17:14)Merhaba, kış sezonunda (Temmuz-Ağustos) patagonya’ya gidilir mi? Ulaşım mümkün mü? Bilginiz var mı?
Bahadır
(17 Eylül 2022 - 13:00)Harika bilgiler gerçekten teşekkürler.