Karavan ile yurtdışı seyahatte yanımıza neler almalıyız?

Çok fazla eşya var, o yüzden tek tek hepsini yazmak yerine biraz kategorize ederek yazıyorum. Bu eşyalar sizin karavandaki alanınıza göre daha çok ya da daha az olabilir. Kesin almanız gerekenleri ise ayrınca yazayım, onlar hayat kurtarıyor. 

Kendi kullandığım eşyalardan hepsiburada sitesinde liste yaptım, bu linkten görebilirsiniz: https://app.hps.im/d7ct/qtrywnvk

Mutfak eşyaları

Kaşık, çatal, bıçak gibi genel mutfak eşyaları.

Tefal ingenico sapı çıkan tencere ve tava çok iyi oluyor. 22cm olan boyut karavan için en uygunu. Bu boyuttan 1 tencere ve 2 tava aldım. 1 tane sap aldım yeterli oluyor. 2 tane de kapak aldım, kapaklar cam olduğu için biri yedek olsun diye. 22 ve 18cm olan 2 tencere aldım ama 22cm olanı hiç kullanmadım henüz.

Ufak bir ketıl çok işe yarıyor. Kamp alanında elektrik olunca tüm su ısıtma işlerini ketılda yapıyorum. Bu gezide yanıma evdeki büyük katılı da aldım iyi ki almışım. Küçük olan Norveç’te bozuldu. Büyük olanı sadece çay kahve için değil, duş almak için de kullandım. Evet duş için sıcak suyu ketılda ısıttım bazen çünkü özellikle kuzeyde kamp alanlarında duş hep ek ücretli. Ya da kamp alanı dışında da otoparklarda çok kaldım. Buralar normal otoparktan farklı çünkü karavan alanları var ve 1 euro ile 8 saat elektrik alabiliyorsunuz. Buralarda da yine duş için suyu ketılda ısıttım. O yüzden büyük ketıl çok işe yaradı.

Cam eşya mümkünse hiç almayın. Ben frençpress aldım kahve yapmak için tabiki kırıldı. Neyseki arabanın içinde değil kamp alanında yıkarken düştü. Camları arabanın içinde temizlemek çok zor olur.

Kapaklı kupa iyi oluyor sıcak içecekleri koymak için. Hem düşerse dökülmüyor. Alan küçük olunca sürekli bir şeylere çarpma ve düşürme oluyor.

Kamp alanlarında kullanılan küçük ve çabuk su ısıtan nurgaz çaydanlık, ve nurgaz’ın küçük tenceresi. Elektrik olmayınca ocakta hızlı su ısıtmak için iyi oluyor. Ya da hazır yemekleri, çorbaları ısıtmak için küçük tencere çok işe yarıyor.

Yanıma 2 tane küçük piknik tüpü aldım. 3 aylık gezi için yeterli olur diye umuyorum. Yedek olsun diye de 2 tane küçük nurgaz kamp tüpü aldım. Bu küçük kamp tüplerdenAavrupada da satılıyor. Bizim piknik tüpünden buralarda yok, bitince değiştirme şansınız olmaz. En kötü bu küçük kamp tüpü ile idare edilebilir. Bana 2 piknik tüpü 3 ay için yeterli oldu, 2. tüp bitmedi bile.

Tabak, saklama kabı gibi şeylerin hepsini plastik aldım. 

Banyo ve kişisel temizlik eşyaları.

Sağlık eşyaları, vitaminler, kremler, yara bandı vb şeyler. Ayrıca bir ilk yardım çantası arabada olması gereken.

Kıyafetler

Bu gezide hem sıcak, hem soğuk olacağı için ona göre kıyafet aldım.

Ayakkabılar

3 ayakkabı (günlük, outdoor ve boğazlı bot) ve 2 terlik aldım. Kamp alanlarında giymek için crocs çok iyi oluyor. Diğeri de duş vs için parmak arası terlik.

Araç temizlik eşyaları

Tamirat eşyaları

En çok bant lazım oluyor. Çift taraflı bant, kağıt bant, siyah sağlam bant. Şarjlı matkap ve uç takımı. Vida vs.

Isıtma ve soğutma eşyaları

Hava çok sıcak olmayacak bu gezide o yüzden ufak bir fan aldım belki lazım olursa diye. Bazen yemek yaparken açtım kokuyu dışarı vermek için.

Isıtma için kamp alanında elektrik varsa kesin onu kullanıyorum. Daha önce fanlı ısıtıcı kullandım ama o da ses yapıyor diye sessiz olsun diye katalitik ısıtıcı aldım. Bu ısıtıcıda gece arabanın içinde turuncu lamba yanıyor gibi oluyor. Hepsinin ayrı derdi var. 

Karavanın kendi ısıtıcısı olan vebasto inanılmaz gürültülü. Onu mecbur kalmadıkça açmıyorum. 

Güvenlik eşyaları

Karavana hırsızlık çok oluyor dediler. Hatta Youtube’da öyle videolar var ki tüm kapılara kilit takanlar vs çok gördüm. Bu konuda biraz endişelendim ama kapılara ek kilit vs hiç almadım. Aracın kendi kilit sistemini kullanıp gezdim etrafı. Çoğu zaman araç kamp alanındaydı zaten buralar güvenlidir diye düşündüm. Zaten tüm gezi boyunda kaldığım hiç bir yerde hırsızlık sorunu yaşamadım.

Ben önlem olarak yanıma 2. bir telefon daha aldım ve ona da esim kart ile data hattı aldım. O telefondan da find my iPhone  kısmında lokasyonu arkadaşlar ile paylaş özelliği var. Onu açtım kendi kullandığım telefona. Aynı zamanda her iki telefondan da tanıdıklara lokasyonumu açtım. Böylece hem beni, hem de karavanın kendisini lokasyon olarak takip edebiliyorduk.

Yanıma bir de wireless kamera aldım ama bunu hiç kullanamadım çünkü kamp alanlarında wifi hep sorunlu ya da çoğu yerde şifresiz. Şifresiz olunca da kamera bağlanmıyor. Telefondan Hotspot a bağlayınca da çok uzun süre açık kalmıyor, Hotspot kapanıyor.

Kamp alanı eşyaları

Bisiklet ve eşyaları

Yedek su ve benzin eşyaları

Yedek duş

Bu yolculukta en çok kullandığım eşyalardan birisi bu oldu. Karavanda küçük tüp ile çalışan boiler denilen minik bir şofben var. Bunu kullanmadım çünkü küçük tüpü bitirmek istemedim. Bir de sensörleri çok hassas olduğu için sürekli kapanıyor. Çok efektif çalışmıyor nedense. O yüzden zaten yedek duş almak istedim yanıma ama yedek duş benim ana duş oldu.

Duş için Decathlon da satılan Outdoor Güneş Enerjili Kamp Duşu – 10 L olanı kullandım. Bu duş almanyadaki Decathlon mağazalarında da var. Unutursanız yolda Almanya’da çok sayıda Decathlon mağazası var. Ben yoldayken bişeyler lazım oldukça herhalde 4-5 kez gitmişimdir.

Sonraki yazı: Karadan sınır geçişleri nasıl oluyor?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.