Karavan ile Avrupa’da sınır geçişleri nasıl oluyor?

Yurtdışına çıkış için ben Tekirdağ’dan Yunanistan sınırını kullandım. Bu sınır pek kamyoncuların ve gurbetçilerin tercih ettiği bir sınır değil. O yüzden genelde çok kalabalık olmuyor. Bulgaristan sınırı daha çok yoğun olarak kullanılıyor.

Sırası ile geçiş yaptığım ülkeler, Türkiye, Yunanistan, Arnavutluk, Karadağ, Hırvatistan, Bosna Hersek, Hırvatistan, Slovenya, Avusturya, Almanya.

Dönüşte ise gurbetçi yolundan döndüm ve Almanya, Avusturya, Slovenya, Hırvatistan, Sırbistan ve Bulgaristan üzerinden gelip, Edirne sınırından giriş yaptım.

Sınır geçişleri hep aynı mantıkla yapılıyor, önce bulunduğunuz ülkeden çıkış işlemi yapıyorsunuz, sonra araçla biraz ilerleyip giriş yapacağınız ülkenin gişesine gelip o ülkeye giriş işlemlerini yapıyorsunuz.

Çıkış yapmak genelde daha kolay pek bir şey sormuyorlar ve karavanı pek aramıyorlar. Asıl giriş yapacağınız zaman, nereye gidiyorsun, ne kadar kalacaksın? araç karavan mı? aç bir içine bakalım soruları o zaman oluyor. Giriş ve çıkış sırasında hep aynı evrakları veriyoruz, pasaport, ruhsat, ehliyet ve green card (yeşil trafik sigortası). Başka belge gerekmiyor.

Sınır geçişlerinde genelde otobüs, kamyon ve tırlar için ayrı sıra olur. Karavan ile gişeye ilerlerken otomobil olan sıraya giriyorsunuz. Bu araçlar otomobil sınıfı sayılıyor. Ben yunanistan sınırında bekleyen tırlarını görünce çok sıra var yandık bekleyeceğiz, dedim. Sonra yavaş yavaş tüm tırları geçince gördümki otomobil sırası yanda ve kimse yoktu hemen geçtim.

Yunanistan sınır geçisinde ne sigortaya baktılar, ne de karavanı aradılar giriş çok kolay oldu. Daha sonraki ülke arnavutluk. Bu ülkeyi bir türlü sevemedim. Sınır geçisinde polisler ingilizce de bilmiyordu. Karavanı aramak istediler. Kocaman bir alan yapmışlar arabayı oraya al dediler. Burada köpek de vardı ama onu kullanmadılar. Arabanın her yerine baktı, sonra bişey bulamayınca bahşiş dedi. Vermek istemedim ama sürekli sorunca artık verdim biraz bahşiş. Arnavutlukta bu tür olaylar çok yaşanıyor muhtemelen.

Diğer sınır geçişlerinde genelde karavanı sağa çek bir içine bakalım diyor görevli polis. Şurayı aç bakalım dedikleri yerleri açıyoruz, kendileri genelde açmıyor. Sadece Hırvatistan’da kadın polis kendisi aradı beni içeri sokmadı. Dışarıda erkek polis meraklı karavanda ne varsa sordu. Bu tarz araçlara bakmak zorundayız o yüzden genelde bakıyoruz dedi. En sevimli polisler buradaydı.

Avusturya’dan Almanya’ya girişte sınır kontrolü yoktu. Almanya’dan Danimarka’ya feribot ile geçtim. Danimarka girişinde pasaport kontrolü yaptılar ve karavanın içine dışarıdan baktılar. Sonra İsveç girişinde sınır kontrolü yoktu. Norveç girişinde vardı kontrol ve yine pasaport kontrolü yaptılar sadece. Karavanın içine girip bakmadılar, kapıyı açıp gösterdim sadece.

Dönüşte ise Norveç’ten taa Hırvatistan sınırına kadar hiç sınır kontrolü yoktu. Sonrasında ise Sırbistan, Bulgaristan ve Türkiye girişi sınır geçişleri çok kalabalıktı. Her ikisinde de 2-3 saat bekledim. Toplamda sanırım 5 saat beklemekle geçti sadece Sırbistan’dan Türkiye’ye giriş.

Sonraki yazı: Karavan ile sınırdan yiyecek sokmak yasak mı?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.