Havaalanları tatil zamanları çok kalabalık olur ve her yerde sıra olur. Bu tür zamanlarda hızlıca uçağa binmek için bu pratik bilgiler işinize yarayabilir.
Yurt dışı çıkış harcı ya da pulu
Yurt dışına çıkış yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından çıkış başına 15 Türk Lirası harç alınır. Amacı nedir bilmiyorum ama veriyoruz. Bunu bankaya yatırabilir ya da havaalanından pul olarak alabilirsiniz. Havaalanında genelde pul sırası oluyor. O yüzden bu pullardan biraz alıp evde saklayabilirsiniz, zamanı gelince kullanırsınız. Pulun son kullanma tarihi bulunmuyor. (7 yaşından küçük çocuklar için harç gerekmiyor)
Online checkin
Biletinizi aldıktan sonra havayolu şirketinden genelde online checkin yapabileceğiniz zaman email gelir. Online checkin ile internetten koltuğunuzu seçebilirsiniz. Eğer bavulunuz yoksa sadece yanınıza çanta alacaksanız online checkin barkodu ile uçağa binebilirsiniz. Barkod size email ya da sms ile geliyor. Yok ben illa kağıt bilet alayım diyorsanız havaalanlarına bulunan kiosklar ile PNR numaranızı girerek kağıt biletinizi de alabilirsiniz. Online checkin en faydalı hızlı binme yöntemidir. Ayrıda Pegasus gibi uçuş firmaları bu işlemler için hediye puan veriyor.
Çanta – Bavul
Uçağa binişi hızlandıran en önemli şeylerden birisi çantadır. Eğer kabin boy çanta ile uçağa binerseniz çantanızı yanınıza alabilirsiniz. Az eşya ile yolculuk etme yazısımıza mutlaka bakın. Havayolu şirketlerine göre ölçüler değişsede yaklaşık ölçüler genelde 55 x 40 x 23 cm ve maksimum ağırlık: 8 kg dır.
FAST TRACK (Hızlı Geçiş)
Normal bilet almış da olsanız FAST TRACK geçişi kullanabilirsiniz, tek farkı ücretli olması. Eğer gerçekten uçağa geç kaldıysanız ve çok sıra varsa bu geçişi kullanabilirsiniz. Havalanında böyle bir sistem olduğunu girişte danışmadan öğrenebilirsiniz, her yerde olmuyor. İstanbul’da Sabiha Gökçen Havaalanında bulunuyor. Bilgi için tıklayın.
Fast track hizmetini GSM operatörleri kampanyalı olarak kullanıcılarına vermektedir. Ayrıca Pegasus online olarak inidirimli satmaktadır. (Pegasus iç hatlar fast track ücreti: 15 TL. Pegasus dış hatlar fast track ücreti: 22.50 TL) Pegasus Fast Track hizmetini satın amak için tıklayın.
Sabiha gökçen Fast Track ücretleri: İç hatlar 20 TL, dış hatlar 30 TL. Satın almak için tıklayın.
Pasaport kontol sırası
Eğer iki kişiyseniz ve çok fazla sıra varsa biriniz sıraya girip diğerini bekleyebilir. Bunu tabi sıra dışarı kadar taştıysa yapabilirsiniz. Sıralama demirlerinin oradan sonrasında bunu yapmak zor olacaktır.
Pasaport kontrol ya da kimlik kontrol
Tüm evraklarınızın yanınızda olduğunuzdan evden çıkmadan emin olun, en kötü şey evde kimlik ya da pasaport unutmaktır. Çünkü genelde havaalanları şehir merkezine uzak olur ve dönüp almak için yeterli vakit kalmaz. Pasaportunuzu evde unutursanız uçağa binemezsiniz.
Yurt içi uçuşlarda kimliğimi unuttum uçağa binebilir miyim?
Bu durum Antalya’da benim başıma geldi. Otele kayıt yaptıktan sonra kimliğimi geri almayı unutmuşum ve otelde kaldı. Havaalanına gelince fark ettim ama geri dönüp almak için vakit yoktu. Danışmaya sordum ve havaalanı polisine yönlendirdiler. Polis memuruna TC Kimlik numarasını verdim ve sistemden sabıka kaydı vs baktı. Bir sorun olmayınca kimlik bilgilerini içeren bir kağıt çıkarttı, fotoğraf çekti ve onu da ekledi. Bu kağıt ile uçağa binebildim. Aynı sorun İstanbul’da arkadaşımın başına geldi, bu sefer Sabiha Gökçen havaalanı polisi böyle bir şey yapamacaklarını söylediler ve arkadaşım uçağa binemedi. Bu durum polis memurunun insiyatifine kalmış gibi görünüyor.
Son kontroller
Tüm güvenlik ve pasaport kontrollerini geçtikten sonra biniş saatini, biniş kapısını ve kimlikleri son kez kontrol edin. Tam biniş sırasında sürpriz ile karşılaşmak hoş olmayabilir. İnsanlık hali unutulan bişeyler olabilir. Bir kez uçağa biniş saati aklımda yanlış kalmış daha yarım saat var ya ne olacak derken az daha uçağı kaçırıyordum. Bir seferde uçağa biniş gününü yanlış hatırladığım için uçağı kaçırmıştım. Uçak yarın değil miydi ya dedim.
Her şey yolunda giderse uçmak çok güzel bir şey. Herkese bol gezmeli ve bol uçuşlu günler.