Dünya turu öncesi sağlık önlemleri

Böyle bir gezi için en önemli şey sağlık. O olmadan geziyi yapmanız mümkün değil. Gitmeden aşıları yaptırmak, diş doktoruna uğramak, bir sağlık çantası hazırlamak şart. Asya ülkeleri için genelde aynı aşı ve ilaçlar öneriliyor. İlk gideceğim ülke olan Filipinler için öneriler:

Filipinler için Önerilen Aşı ve İlaçlar

Kaynak: http://www.seyahatsagligi.gov.tr/Site/SaglikBilgisi/PI

Rutin aşılar:
 Her yolculuk öncesi rutin aşılarınızın güncel olduğundan emin olun. Bu aşılar: Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak(MMR), Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Polio ( çocuk felci ) ve yıllık grip aşısıdır.

Hepatit A aşısı: Filipinler’de yemek yediğiniz veya kalacağınız yer neresi olursa olsun, kontamine  su veya yiyeceklerle Hepatit A bulaşabileceğinden bu aşı önerilir.

Tifo aşısı: Filipinlerde kontamine yiyecek ya da sularla tifo bulaşabilir. Bu aşı,  tifo riskinin  yüksek olduğu endemik bölgelerde , küçük şehir veya kırsal alanları ziyaret edecek, arkadaş veya akrabalarının evinde ikamet edecek yolculara ve yemek gezginlerine, özellikle 1 aydan fazla kalmaları durumunda önerilebilir.

Hepatit B aşısı: Hepatit B kontamine iğneler, kan ürünleri ve cinsel temasla bulaşır. Bu nedenle herhangi bir tıbbi işlem, dövme veya piercing yaptıracaksanız, yeni bir partnerle cinsel temas ihtimali varsa aşı yaptırmanız önerilir.

Japon Ensefaliti aşısı: Eğer seyahatiniz bir aydan fazla sürecek ise, Filipinler’in neresine ve senenin hangi zamanında gittiğinize bağlı olarak bu aşı gerekebilir. Bir aydan kısa süre kalacak olsanız bile, kırsal alan ziyaretiniz olacaksa veya açık alanda çok zaman geçirecekseniz aşı düşünülmelidir.

Kuduz aşısı: Kuduz, Filipinler’de köpekler, yarasalar ve diğer memelilerde bulunabilir. Aşı özellikle aşağıdaki gruplara önerilir:

  • Hayvanlar tarafından ısırılma riski bulunan dış mekanda kalacak ve kampçılık, yürüyüş, bisiklet, macera seyahati ve mağaracılık gibi diğer aktiviteleri yapacak yolcular
  • Hayvanlarla veya hayvanlar etrafında çalışacak insanlar (veterinerler, vahşi yaşam uzmanları ve araştırmacılar gibi),
  • Filipinler’e uzun yolculuk yapacak veya bu ülkeye taşınacak insanlar,
  • Hayvanlarla oynama eğiliminde oldukları, ısırıldıklarını söylemeyebilecekleri ve baş- boyun ısırıkları daha fazla olabildiği için çocuklar.

Uluslararası Aşı Sertifikası: Filipinler, Sarıhumma hastalığının görüldüğü bir ülkeden gelen 1 yaşın üzerindeki tüm yolculardan ve Sarıhumma hastalığı görülen bir ülkenin havalimanından transit geçiş yapan yolculardan  Sarıhumma aşısı ile aşılandığını gösteren uluslararası aşı sertifikası istemektedir.

Sıtma(2013): Sıtma tehlikesi  Aklan, Albay, Benguet, Bilaran, Bohol, Camiguin, Capiz, Catanduanes, Cavite, Cebu, Guimaras, Iloilo, Northern Leyte, Southern Leyte, Marinduque, Masbate, Eastern Samar, Northern Samar, Western Samar, Sequijor,Sorsogon, Surigao Del Norte ve Manila kenti olmak üzere bu 22 il hariç yıl boyunca 600 metreden alçakta bulunan bölgelerde  vardır. Ovalarda ve şehirlerde sıtma tehlikesi olmadığı kabul edilir. İnsanda P. knowlesi infeksiyonu rapor edilmiştir.

  1. falciparum kaynaklı sıtma riski olan bölgeler ziyaret edilecekse;

Meflokin 250mg tablet haftalık (haftada 1×250 mg tablet alınmak üzere seyahate çıkmadan 1 hafta önce başlanır, seyahat boyunca ve seyahatten sonra 4 hafta daha devam edilir.) ya da,

Atovaquone/Proguanil tablet günde 1 kez 250/100mg olmak üzere yolculuktan 1-2 gün önce başlanır. Seyahat süresince ve döndükten sonra 1 hafta devam edilir ya da

Doksisiklin 100mg kapsül günlük (günde 1×100 mg tablet alınmak üzere seyahate çıkmadan 1 gün önce başlanır, seyahat boyunca ve seyahatten sonra 4 hafta daha devam edilir).

Not: İlaçlar mutlaka hekim önerisiyle kullanılmalıdır.

Ülkenin Sağlık Koşulları

Manila’daki yoğun hava kirliliği başta astım olmak üzere, üst solunum yolları hastalıklarına yol açabilmektedir.  Sağlık hizmetleri özeldir ve paralıdır. İlaç fiyatları yüksektir. Devlet hastaneleri kalabalık ve gerekli teçhizattan yoksundur. Amerikan sistemi örnek alınarak geliştirilen özel hastaneler bulunmaktadır. Özel hastanelerde çalışan doktorların önemli bölümü yurtdışında eğitim görmüştür. Bununla birlikte, hastaneler donanım ve tedavi sonrası hizmet açısından iyi düzeyde değildir. Varlıklı Filipinlilerin hemen hemen hepsi yurtdışında ve özellikle ABD’de tedavi olmayı tercih etmektedirler. Ülkede dolgu, implantasyon ve protez gibi diş tedavilerinin yaptırılması mümkündür. Hem devlet hastanelerinde hem de özel hastanelerde bebek aşıları ücretlidir. Özel hastanede bir adet aşı fiyatı 5000-7000 Peso (250-350 Dolar) arasında değişmektedir. Filipinler’deki hastaneler her türlü hastalığa karşı tedavi verebilecek düzeydedir. Bununla birlikte, ciddi rahatsızlıklara ilişkin hassas tedavilerin ülkemizde yaptırılmasının daha yerinde olacağı düşünülmektedir.

Hastaneler

Manila’da önerilen özel hastaneler: Makati Medical Center St. Luke’s Hospitals

Manila’da önerilen devlet hastaneleri: Manila Doctors Hospital Philippine General Hospital

Acil Ambulans Hattı: 16-911

İçme Suyu Temin Koşulları

Musluk suyunun kaynatılmadan içilmesi sağlık açısından zararlıdır. İçme suyunun damacanalarda veya pet şişelerde alınması mümkündür. Firmalar su damacanalarını evlere kadar getirmektedirler. 19 litrelik damacana ücreti 2 ABD Doları civarındadır.

İlaç Temin Koşulları

Ülkede “Mercury Drug” ve “Watson” gibi eczaneler zinciri faaliyet göstermektedir. Hemen her çeşit ilacın menşe fiyatının iki ila on katına bulunması mümkündür. Ancak bazı hastalıklara ait özel ilaçların ülkeye getirilmesi yararlı olabilecektir. Bununla birlikte, yolcuların  beraberlerinde ülkeye sokabilecekleri ilaç miktarı konusunda sınırlama bulunmakta, gerekli görüldüğü takdirde doktor raporu talep edilebilmektedir.

Temel Bir Sağlık Çantasının İçeriği

  1. İlk yardım Malzemeleri
    • Yapışkan bant
    • Antiseptik yara temizleyici
    • Bandajlar
    • Yumuşatıcı göz damlaları
    • Böcek uzaklaştırıcı
    • Böcek ısırığı tedavisi
    • Burun açıcı damla
    • Oral rehidrasyon tuzları
    • Makaslar ve emniyet iğneleri
    • Basit ağrı kesici (ör. Parasetamol)
    • Steril sargı bezi
    • Ateş ölçer
  2. Güzergaha ve Bireysel İhtiyaçlara Göre Değişen Ek Malzemeler
    • İshal önleyici ilaçlar
    • Mantar önleyici toz
    • Sıtma önleyici ilaçlar
    • Geçmişteki bir hastalıkla ilgili ilaçlar
    • Yatıştırıcılar
    • Steril şırıngalar ve iğneler
    • Su dezenfektanı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.